Svenska Kungsrallyt 2010:
Kungligt roligt och vansinningt varmt
Årets upplaga av Svenska Kungsrallyt blev, som vanligt en riktig folkfest. Det inleddes i dimma och avslutades i strålande sol och under vägen fick deltagarna genomför olika prover och svara på kluriga frågor. Här är kungen i färd med att balansera en liten boll på en planka med spikhinder, vilket han klarade med bravur. Annars hade han det hett om öronen under rallyt. ”Det var vansinnigt varmt i vår bil, värmen gick nämligen inte att stänga av”, förklarade motormonarken och tillade att dagen hade varit väldigt trevlig.
Foto: Eva Finder.
Den nionde upplagan av Svenska Kungsrallyt blev en lyckad tillställning med stor publikuppställning.
Rallyt gick i år på mellersta Öland, ömsom i dimma och ömsom i strålande sol och i startfältet fanns en hel del unika och intressanta bilar.
Prick klockan nio rullade kungaparet in på startplatsen på Strand Hotells gräsmatta, där kungen höll det traditionella inledningstalet.
Det handlade mycket om Kungsrallyts grundare, motorentusiasten Boo Brasta, som hastigt gick bort förra året. Kungen hedrade honom på ett personligt sätt och avslutade:
- Jag tror nog att Bosse tittar ner på oss nu och är mycket stolt.
Det kan i sammanhanget nämnas att Bosse Brasta var något av kunglig mekaniker. Han fick bland annat fart på kungens Shelby Cobra och lagade även motorerna på hans Fairline motoryacht.
Strax efter klockan nio gick starten och första anhalt var Borgholms torg där deltagarna skulle balansera en liten boll på en planka med spikhinder och det provet klarade kungen med glans. Därefter samlades alla på Solliden där deltagarna fick en liten pratstund med kungaparet.
Nästa kontrollstation var Halltorps hage och här gällde det att svara på några kluriga naturfrågor.
I Löt fick varje förare trä en papperspåse över huvudet sedan köra rakt fram exakt tio meter. Här gick det hyfsat för kungen som ”bara” körde tre meter för långt.
I Föra gick provet ut på att köra på en inte alltför bred planka på en vanlig trampcykel, nog så svårt skulle det visa sig. Många kom bara en meter eller så, och kungen lämnade för säkerhets skull walk over och lät sin baksätespassagerare göra provet.
Rallyts dragplåster
Färden fortsatte sedan längs kustvägen från Lofta till Äleklinta där det var ytterligare en kontroll. Och det var onekligen spännande att se om rallyts stora dragplåster, en Koenigsegg Agera med Chrisitian Koenigsegg som förare och racinglegenden Picko Troberg som passagerare, hade tillräckligt stor markfrigång.
Jodå, fast det var på håret när de skulle passera ett fartgupp i Grönvik. Men välvilliga åskådare gestikulerade och visade mellan tummen och pekfingret att det gick att skata krypa över hindret.
Det ska för övrigt påpekas att Borgholm Energi har gjort ett gott jobb med att göra den här sträckan hyggligt farbar.
Nu återstår sträckorna Lofta-Sandvik och Grythamn-Alvedsjö bodar och här kan man ju använda en Koenigsegg Agera som måttstock.
Beträffande bilarna så var Volvo var representerat med hela 23 stycken, där Volvochefen Leif Johansson körde en mörkblå Volvo 164. Men så är ju också det numera kinesiska bilföretaget huvudsponsor för Kungsrallyt.
Rolls Royce av olika årgångar kunde man räkna till dussinet fullt, men det fanns också några udda bilar. Till exempel en pippigul Plymouth Prawler, en bil som byggdes mellan 1997 och 2002 och kan kallas en fabriksbygd ”hotrod”.
Ockelbo Ferrari
Ockelbo är ju ett ortsnamn som numera är välbekant för de flesta och här fanns också en Ockelbo Ferrari, tillverkad av legendariske Erik ”Ockelbo” Lundgren som kanske är mest känd för sina motorbåtar med samma namn. På 1950ðtalet gjorde han en form i glasfiber efter racerföraren Uffe Nordinders Ferrari 500 Mondial och började tillverka egna karosser och chassin. En mycket vacker bil, men en äkta Ferrari är det ju inte.
En bil av imponerande storlek var en Mercedes 600 Pullman, ägd och körd av Anders Läck, som brukar titulera sig Sveriges siste hyrkuskdirektör. Anders ägde nämligen det anrik Freys hyrverk i Stockholm 1974 till 1992 och driver idag Freys Hotell och Hyrverk Ett.
Den imposanta Mercan var populär bland oljeshejker och även Rumäniens förhatlige president Ceaucescu hade en sådan bil. I Sverige såldes endast två exemplar och det andra tillhör för övrigt familjen Brasta.
Men den ovanligaste bilen bland alla var en HRG, en brittisk klassiker från 1948. Bokstäverna står för E A Halford, Guy Robins och Henry Roland Godfrey som 1936 grundade den lilla bilfabriken som endast byggde 241 bilarfram till 1956. Den här modellen heter HRG 1 500 Le Mans, ett namn den fick efter framgångar i det klassiska 24-timmarsloppet.
Vansinnigt varmt
En brittisk klassiker var även Ölandsbladet ekipage, en rödðvit Austin Healey 3 000 Mk II, ägd och välvilligt utlånad av Örjan Silfverling i Borgholm.
Kungsrallyt avslutades med lunch och prisutdelning på Sörgården i Ramsättra. Här överlämnade kungen förstapriset till falkenbergsdamerna Cecilia Svensson och Anette Philipson, som körde en Rolls Royce Silver Cloud från 1956 och som lyckades kamma hem 48 poäng av 52 möjliga.
Och kungen själv var på ett strålande humor, även om han inte lyckades få en framskjuten placering.
- Det gick väl så där halvbra. Men jag körde ju hela tiden.
- Det har varit en väldigt trevlig dag, fast det var vansinnigt varmt i vår bil. Det gick nämligen inte att stänga av värmen, sa kungen som trots det genomförde rallyt i oklanderlig kostym, vit skjorta och fluga.
- Nu tycker jag att vi tar upp en varm applåd för alla funktionärer som gjort det möjligt att genom Svenska Kungsrallyt 2010, avslutade kungen.
Text: ROLF NILSSON
Foto: EVA FINDER
Ur: ÖLANDSBLADET 17
augusti 2010
Kungsrallyts vassaste bil var utan konkurrens denna Koenigsegg Agera, med en V8 på 910 hästkrafter. Bilen kördes av företagets ägare Christian von Koenigsegg och passagerare var reacinglegenden Picko Troberg.
Leif och Eivor Carlsson vid sin Plymouth Prawler, en fabriksbyggd "hot rod" som tillverkades mellan 1997 och 2002.
Volvochefen Leif Johansson är en återkommande deltagare i Svenska Kungsrallyt.
Borgholms stadsarkitekt Leo Eriksson tog med Roland Andersson och Jan Erici i sin Wolsley 414.
Djurparksdirektör Babro åkte rallyt med sin Mercedes Benz 500K 1936 replika med redaktör Acke Sandström som passagerare.
Cecilia Svensson och Anette Philipson från Falkenberg, som körde en Rolls Royce Silver Cloud -56, fick ta emot förstapriset ur kungens hand.
Som vanligt var det fullt med folk vid starten på Strand Hotells gräsmatta. Här kungaparet tillsammans med rallyarrangören Kerstin Brasta.
Köra bil och bygga bil kan han, Christian Koenigsegg, men cykelprovet gick inget vidare.
Vem trodde att man skulle få se en Koenigsegg Agera på kustvägen mellan Djupvik och Äleklinta?
Kung Carl Gustaf och Kerstin Brasta förrättar prisutdelningen på Sörgården i Ramsättra.
Johan Arnell från Högtomta med sin vackra Rolls Royce Silver Wraith från 1955.
Britt och Hans Wiström från Ottenby Gård med sin Mercedes Benz 280 SL från 1979.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson fick en liten pratstund med kungaparet under uppehållet på Solliden.
Form & Produktion Internetavdelningen