1998

Svenska Kungsrallyt 1998:

En monark på väg

I lördags köres Kungsrallyt på Öland. någon rallyfart handlar det dock inte om utan de 80 deltagarna med kung Carl XVI Gustaf i spetsen körde i lugnt tempo från starten i Borgholm till målet i Skäftekärr.

Hela presskåren var samlad. Bara namnet ger Svenska Kungsrallyt guldkant.

 

I år fortsätter succén med 80 mer eller mindre gamla bilar. Och vägkanterna var fyllda av vinkande ölänningar.


Svenska Kungsrallyts historia började förra året. Då genomfördes den första tävlingen. Men man får gå lite längre tillbaka än så för att förstå bakgrunden till tävlingen.


När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år hade 200 motorintresserade människor samlat ihop pengar till en Volvo PV 60 från 1946 (det vill säga kungens födelseår). Detta blev deras present till det motorintresserade statsöverhuvudet.


Tanken var redan då att den svenske monarken skulle vara med i ett veteranbilsrally. Och det var bara de som donerat till gåvan som skulle få delta.


Så blev det.


Kungen ställde upp första året, vilket han säkert inte ångrat. För det märktes tydligt på Kungen att han såg fram emot tävlingen när han svängde in med sin veteranbil på Hotell Strand i Borgholm på lördagsmorgonen.


HORNS KUNGSGÅRD


Men långt tidigare hade ett stort antal motorintresserade samlats bland de parkerade dyrgriparna. De kastade längtansfulla blickar mot nyvaxade karosser och blänkande krom.


Och det fanns gott om godbitar eller vad sägs om en Volvo ÖV 4 från 1927, Volvo P1900 från 1956, Rolls-Royce drop head coupé från 1957 eller en Chrysler cabriolet från 1947. Men det fanns också nyare bilar. Ett par Ferrari och några Mercedes av senare snitt deltog också.


Svenska Kungsrallyt är en tävling, men tävlingsmomentet ligger mer i allmänbildning än förarkunskaper. Nej, deltagarna i denna tävling får nöja sig med att glida fram på vägarna.


Och det gjorde dem.


Efter starten vid Strand Hotell rullade de 80 bilarna iväg mot Sollidens slott, Kårehamn, Sandviks Kvarn för att slutligen hamna hos makarna Barkewall på Horns Kungsgård, strax utanför Löttorp.


Utmed vägen skulle ekipagen svara på frågor och lösa ett par uppgifter. När det väl var klart väntade en stor lunch i gröngräset på Kungsgården.

Och när alla hade ätit färdigt korades vinnaren av Svenska Kungsrallyt.


Det var Eva Bodin från Göteborg som prickat in flest rätta svar. Därmed fick hon en inteckning i den åtråvärda vandringspokalen.


Och hela tiden fanns TV 5 med och filmade. De gjorde ett timmeslångt program om Kungsrallyt och monarkens motorintresse som ska sändas mellan jul och nyår. Programledare var den inte helt okände Göran "På rymmen" Berglund.


TEXT: MAGNUS RYDHOLM

FOTO: EVA FINDER


Ur: ÖLANDSBLADET 8 augusti 1998


      Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och prinsessan Lillian stortrivdes.

Året segrare 1998

Eva & Fred Bodin.

På bilden syns Eva Bodin tillsammans med Kungen.

Form & Produktion Internetavdelningen