2000

Svenska Kungsrallyt 2000:

Kungsrally med karnevalstämning

- Helt otroligt, vilken enorm uppslutning med folk längs rallyvägen.


-  Och deltagarna var alla helnöjda - och  hoppas givetvis att det ska bli ett Kungsrally även nästa år.


Boo Brasta, som tillsammans med hustru Kerstin

arrangerar Svenska Kungsrallyt, är minst sagt belåten med årets upplaga som samlade stora folkmassor längs rallyvägen, och att det viftades ordentligt med svenska flaggor.


Redan på fredagseftermiddagen började bilarna droppa in på Strands gräsmatta och så även en mängd motorentusiaster som ville ta en titt i lugn och ro.


På lördagsmorgonen var publikleden betydligt tätare och när kungaparet och prinsessan Lilian anlände vid niotiden var det, som det brukar heta, svart med folk på gräsmattan. Efter förarmöte och det sedvanliga anförande av kungen började karavanen röra sig. Fast i början gick det lite trögt på grund av de stora folkmassorna som inte lämnade så värst mycket utrymme för bilarna.

 

Uppskattningsvis hade ett tusental personer samlats vid Strand och längs Hamnvägen och även längs Storgatan trängdes människor på trottoarerna. Med kungen i spetsen i sin blå Volvo PV60 defilerade de hundra bilarna genom stan och vidare upp till Solliden och det första uppehållet. Här fick rallydeltagarna tillfälle till en liten pratstund med de kungliga och en av dem hade med sig en liten vit pudel som prinsessan Lilian lyfte upp och gosade med.


Rallyt fortsatte sedan genom Borgehage där man gått man ur huse för att vinka och vifta blågult. På väg till nästa etapp, Stora Rör, kantades väg 136 av folksamlingar med jämna mellanrum och framme vid den lilla sommaridyllen var den blågula yran rejäl.

Här genomfördes ett av rallyts manöverprov och karavanen rullade sedan vidare söderut.


Och överallt vimlade det av åskådare, sittande på stenmurar, vid trädgårdsbord eller med picknickkorgen vid vägkanten.


Boo och Kerstin Brasta hade lagt ned ett grannlaga arbete med att hitta de vackraste vägarna till Ottenby, till exempel Karlevi och Vickleby bygator och genom Stora Frö där byborna till och med hade satt upp en välkommen-skylt.

                     

I Mörbylånga genomfördes ett roligt prov. Det gällde att åka slalom mellan en rad flaskor med Sollidens källvatten, med en pytteliten el-gokart konstruerad av den sjufaldige SM-segraren Brasta. Detta skedde inför en gott och väl tusenhövdad publik och här anslöt också Kinas generalkonsul Yuan Wenjin för att hälsa på monarken och framföra en hälsning från sitt lands folk - 1,3 miljarder människor!


Generalkonsuln passade också på att se sig om på Öland och det celebra besöket var ett resultat av Boo Brastas handelsförbindelser med i landet i öster genom en sammanslutning som heter Shanghai-Gothia Club. Så småningom rullade de första bilarna in på gårdsplanen på Ottenby Kungsgård där det dukats upp en stor buffé i den vackra parken. Här väntade också stora skaror för att få se det kungliga ekipaget och de övriga bilarna.


Här höll också gårdens arrendator Hans Wiström ett anförande om Ottenbys historia innan det var dags för prisutdelning.


- Det har varit ett mycket tight race och juryn har haft ett långt sammanträde för att kunna utse en segrare, förklarade Boo Brasta som i nästa andetag berättade att drottningen varit enväldig domare, med viss hjälp av de övriga i arrangörskommittén.Vann gjorde Lennart Renbjer från Stockholm i en Rover 2200 TC, en herre som dessutom gjort stora insatser med att eliminera diverse byråkratiska hinder för landets fordonshistoriker.


Som avslutning uttryckte kungen sin belåtenhet med rallyt:


- Jag hoppas att alla haft trevligt och att bilarna gått bra, och att det inte blev för många repor i lacken när vi körde den lilla smala grusvägen.


- Och så vill jag framföra ett stort tack till Kerstin och Brasta för ett utmärkt arrangemang. Det ligger mycket arbete bakom det här.


- Ni har fått uppleva fina vägar och passerat genom fina små samhällen och jag hoppas att ni hittar tillbaka till Öland.


- Om det blir ett nytt rally nästa år? Ja, först måste vi prata hop oss. Det är ju fjärde gången i år och därmed har det blivit en tradition som det är svårt att komma ur, sa kungen och log.


- Men jag tror nog att det blir en fortsättning.


Därmed var Svenska Kungsrallyt till ända och deltagarna återvände så småningom till Borgholm efter att ha färdats den vackra östra landsvägen norrut.

Och Boo Brasta har bara positiva saker att säga om det som många anser vara sommarens höjdpunkt.


- Vi har blivit överrösta av beröm, av såväl deltagare som åskådare. Värda mycket beröm är också 75-åriga Ölands Motorklubb och Aston Martin-klubben Sverige som gjort fina insatser som funktionärer.


- En särskild eloge vill jag också ge till Volvo-chefen Leif Johansson som gjorde en riktig prestation genom att köra hela sträckan med en Volvo-lastbil från 1928. Komforten är inte den bästa och han erkände också att den stötiga färden kändes i baken.


- Och det är väl klart att det blir ett Kungsrally även nästa år, säger Boo Brasta.


TEXT: ROLF NILSSON

FOTO: EVA FINDER


Ur: ÖLANDSBLADET 12 augusti 2000

Kung för sin hatt. Motormonarken var på ett strålande humör under rallyt. Men så är också bilar hans stora intresse.

Kerstin och Boo Brasta förbereder starten av rallyt tillsammans med kung Carl Gustaf.

Borgholms gator kantades av stora folkmassor. Här är karavanen på väg genom Villagatan och upp till Solliden.

Rallyts äldsta ekipage, en Ford från 1904, hade den här kvartetten ombord. Från vänster rallyprofilen Gunnar Palm med hustru Gunilla Nilars, Robinsonproducent nyss hemkommen från inspelning av nya avsnitt i Malaysia, och bilens ägare Alice Åkerblom-Hermansson och Stefan Hermansson.

Drottning Silvia hade plockat med sig en gul solros som dekoration i makens blå Volvo PV60.

Är det Kungsrally ska det också vara stil, som i Stora Rör där det här sällskapet höjde champagneglasen när ekipagen passerade.

Årets segrare 2000:

Birgitta & Lennart Renbjer

Form & Produktion Internetavdelningen